d

Co to są flawonoidy ?
Gdzie występują flawonoidy?
Jaka role odgrywają flawonoidy w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu ludzkiego?

     
     
  Spis Artykułów  
     
  filozofia2  
     
  flavonactiv.pl  
     
  kontakt7  
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
  Polecamy Nowość !!!  
  rt  
     
     
 

.

  ,
Ciekawe artykuły z którymi warto sie zapoznać:

Dr. Donald R. Buhler Dr. Cristobal Miranda "Antioxidant Activities of Flavonoids"  (polski)   Czytaj ....

Dr. Donald R. Buhler Dr. Cristobal Miranda "Antioxidant Activities of Flavonoids" (angielski)   Czytaj ....
Artykuł Barbary Michalik "Flawonoidy"   Czytaj ....
Wikipedia "Flawonoidy"   Czytaj ...
Oficjalna strona Flavon Grop   Czytaj ....
Karolina Galikowska i Małgorzata Świątek "Cudowny Flavon"   Czytaj ....
"Owoce i warzywa - niedoceniane źródło odżywczych substancji
"   Czytaj ....
Flawonoidy - kolorowa wartość Czytaj ....
,
 

.

Co to są flawonoidy ?
Gdzie występują flawonoidy?
Jaka role odgrywają flawonoidy w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu ludzkiego?

Flawonoidy (związki flawonowe nazywane flawonoidami lub bioflawonoidami)  grupa organicznych związków chemicznych występujących w roślinach, spełniających funkcję barwników, przeciwutleniaczy i naturalnych insektycydów oraz fungicydów, chroniących przed atakiem ze strony owadów i grzybów bronią również rośliny przed pasożytami, a także mikroorganizmami. Większość z nich jest barwnikami zgromadzonymi w powierzchniowych warstwach tkanek roślinnych substancje te nadają owocom jagodowym czerwone i granatowe barwy, a cytrusowym - pomarańczowe i żółte. Flawonoidy nadając intensywny kolor i ograniczając szkodliwy wpływ promieniowania ultrafioletowego. Jest ich bardzo wiele - około 7000 z czego dopiero 500 lepiej poznanych.


                                                                                                       Flawonoidy są składnikami ziół i innych roślin (warzyw, owoców), wykorzystywano je w leczeniu już od dawien dawna, dzięki leczniczym właściwością skutecznie leczyli wiele chorób. I chociaż nie znano wówczas składu chemicznego roślin, dzięki doświadczeniom całych pokoleń, flawonoidy występujące w roślinach zastępowały leki.

 

Odkrycie zastosowań flawonoidów jest jednym z najbardziej istotnych obszarów badań żywieniowych, znaczącą postacią w świecie nauki związanych z badaniem flawonoidów jest Prof. Zoltan Dinya (członek Węgierskiej Akademii Nauk) wybitny biochemik, współtwórca preparatów Flavon Od 40 lat prowadzi badania nad flawonoidami, na temat których opublikował już ponad sto pięćdziesiąt artykułów naukowych. Identyfikacja i ocena właściwości związków  flawonowych występujących w świecie roślin, które wspierają działanie organizmu człowieka w walce z czynnikami zagrażającymi jego zdrowiu jest wyzwaniem XXI wieku. Prekursorem tych badań był również Węgier naukowiec Albert Szent-Györgyi który 1936 roku wykazał, że dwa flawonoidy (rutyna, naryngenina) pochodzące z cytrusów zmniejszają łamliwość i przepuszczalność naczyń włosowatych, za swoje odkrycia otrzymał nagrodę Nobla

 

W XXI wieku flawonoidy stały się przedmiotem szerokiego zainteresowania. Działanie tych związków jest tak korzystne, że wzbudzają one ogromne zainteresowanie, gdyż wykazują korzystne działanie przeciwwirusowe, antyalergiczne, przeciwzapalne, przeciwutleniające oraz antynowotworowe.

 

Wiele flawonoidów zapobiega nowotworom. Sulforafan, który zawierają brokuły, wyodrębnia z komórek związki rakotwórcze, przez co obniża ryzyko raka piersi u kobiet. Kwas p-kumarowy, likopen i kwas chloragenowy, obecne w pomidorach, hamują powstawanie czynników rakotwórczych. Izotiocyjanian fenetylowy, który znaleziono w kapuście, powstrzymuje rozwój raka płuc. Kwas elagowy, który jest w truskawkach, granatach i winogronach, neutralizuje czynniki rakotwórcze powodujące zwyrodnienie DNA w komórkach. Antyrakotwórcze działanie ma genisteina w ziarnach soi. Liczne rodzaje karotenoidów (jest ich ponad sto), do których należy beta-karoten zawarty m.in. w marchwi, także wykazuje takie pożądane właściwości.

Flawonoidy wspomagają leczenie hemoroidów, a także żylaków, krwawień podskórnych oraz powstrzymują skłonność do krwawień. Ponadto hamując utlenianie witaminy C, wielokrotnie zwiększają jej skuteczność.

Flawonoidy ograniczają także zakrzepy krwi przyczyniające się do udarów mózgu.. Naukowcy twierdzą, że mała ilość zachorowań na chorobę serca we Francji wynika właśnie z rozpowszechnienia w tym kraju zwyczaju picia czerwonego wina, które zawiera dużo flawonoidów

Flawonoidy należą do nielicznych substancji, które wiążą toksyczne pierwiastki, takie jak miedź i ołów, a potem wydalają je z organizmu.

 

 Flawonoidy wspomagają również odporność organizmu człowieka. Wspaniałym przykładem leczniczego działania jest czosnek, który zawiera bardzo dużo dobroczynnych związków tego typu (co najmniej 30). Zażywanie go zapobiega nie tylko chorobom serca i nowotworom, ale również przeziębieniom i innym infekcjom. Wszystko to dzięki związkom bogatym w siarkę, takim jak allicyna ajoena, saponiny i związki fenolowe. Współpracują one np. z witaminami, ułatwiając ich wchłanianie. Allicyna wiąże się w jelitach z tiaminą (witaminą B1), dzięki czemu kompleks ten może łatwiej wchłaniać się z jelit niż sama witamina B1.

 

Flawonoidy mogą pomóc zapewnić ochronę przed chorobami cywilizacyjnymi rakiem, miażdżycą, zapalenia i choroby neurodegeneracyjne (Parkinsona i Alzheimera).

Badania epidemiologiczne wykazały, że spożycie flawonoidów jest odwrotnie proporcjonalna do śmiertelność z powodu choroby serca i częstości występowania zawałów serca. Czyli im więcej flawonoidów dostarczamy do organizmu tym istnieje mniejsze prawdopodobieństwo zachorowania na wymienione choroby

,,

  ,
"Przyroda jest lekarzem dla wszystkich chorób."
Hipokrates
,
 

,

 

Zawartych w artykułach informacji nie należy traktować, jako doradztwa, w rozumieniu prawa. Każda informacja zawarta na mojej stronie powinna zostać poddana analizie i skonsultowana ze specjalistą. Informacje tutaj zawarte nie mogą zastąpić bezpośredniej konsultacji medycznej. Każda decyzja związana ze zdrowiem powinna być podejmowana po konsultacji z właściwym specjalistą.
 
     
  Polecamy   Polecamy   Polecamy   Polecamy   Polecamy  
fg3 uuu fff fffr

Niniejsza strona propaguje flawonoidy jako niezbędne źródło zdrowia, nie jest powiązana ze stroną firmy Flavon Group [www.flavonmax.com], produkty tej firmy są polecane jako doskonały suplement diety opartej na flawonoidach.

.